Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws.jpg Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws.jpg Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws-small.jpg

« Terug

Hoop

IMG_8555web.jpg12 jul

Twee dagen in Kosovo: een bezoek aan een land vol tegenstrijdigheden. Aan de ene kant was daar het prachtige landschap, de ruige bergen en de hartelijke mensen (die ons met open armen en appeltaart (!) ontvingen). De warme zon en het heerlijke ontbijt in de tuin van Rik en Machteld... het voelde haast als thuis komen. We kregen een inkijkje in het leven van deze zendingswerkers en we genoten van elkaars gezelschap. Kosovo is werkelijk een prachtig land en zeker een bezoek waard.

Tegelijk was er de keerzijde. Kosovo is ook een land met een heftige geschiedenis die nog vers in het geheugen ligt en voelbaar is in iedere familie die dit land telt. Families zijn verscheurd, jonge mannen kwamen om terwijl hun vrouwen en kinderen machteloos toe moesten kijken. Mensen werden verdreven uit hun huizen en verloren alles wat ze hadden. Er zijn gruwelijke dingen gebeurd. Dat raakt tot diep in het hart en laat de pijn zien die hier voelbaar aanwezig is.

Toch is er hoop in dit land en gaat het leven verder. Straten worden gelegd, bloemen bloeien weer en huizen worden gebouwd.

En ook Gods kerk wordt gebouwd. We spraken jonge christenen die ons vertelden over de hoop die God hen heeft gegeven. Een meisje vertelde me over haar moeilijkheden en hoe God haar door een droom tot Zich bracht. Hij gaf haar weer hoop in een bestaan waar geen uitzicht was. Waar ze zelf niet meer wist hoe ze nog verder moest gaan, leidde God haar leven en bracht haar in contact met mensen. Ze ontmoette een vrouw die haar een Bijbel gaf en ze begon met lezen. Wat er stond raakte haar en liet haar zien wie God voor haar wil zijn. Om nog meer over Hem te leren volgde ze een Bijbelschool. Wonderlijk voorzag God in wat ze nodig had en nu deelt ze uit van wat haar gegeven is. ‘Want’, zoals ze zei, ‘wat ik gekregen heb mag ik niet voor mezelf houden’.

Waar er eerst slechts een enkeling geloofde, is er nu een groeiende kerk in Kosovo. Dat geeft hoop. Het laat zien dat Hij doorgaat met Zijn werk en dat Hij Zijn kerk bouwt.

Het meisje drukte me op het hart dat het voor haar ontzettend belangrijk is om te weten dat er voor hen gebeden wordt door mensen in Nederland, want ondanks dat haar verhaal hoopvol klinkt, blijft het moeilijk om te geloven in Kosovo. Als mensen tot geloof komen worden ze vaak uitgescholden of gezien als verraders. Zeker als er dan weinig mensen om je heen zijn die ook geloven is het heel moeilijk om te blijven staan en vast te houden aan God en aan Zijn woord. Laten we hen dan ook niet vergeten en in verbondenheid om hen heen blijven staan.

Als je zulke verhalen hoort en heel even een inkijkje krijgt in iemands leven, als je elkaar zo van hart tot hart spreekt, dan is het moeilijk om zomaar weer verder te reizen. Om elkaar los te laten en door te gaan, op weg naar de volgende bestemming. Toch kunnen we door, want waar wij verder reizen blijft God overal aanwezig. Hij zorgt voor Zijn kerk en laat niet los wat Hij begon. In dat vertrouwen gaan we op pad.  

Joanne

Labels
Algemeen nieuws
Blogs
Joanne

« Terug

Volg ons!

Facebook Mission on the roadTwitter Mission on the roadYoutube Mission on the roadInstagram Mission on the road

Help ook mee

Per kilometer willen we € 2,50 ophalen voor zending in Europa. Help jij ons verder?

GZB-HGJB-logo.png

Dit is een project van de HGJB en de GZB

Scroll naar boven