Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws.jpg Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws.jpg Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws-small.jpg

« Terug

Een advies voor alle vakantiegangers!

IMG_5088.jpg20 jun

We zijn met Mission on the road ruim een week onderweg. We hebben christenen in Rostock, Praag, Peja en Tirana ontmoet. Zendingswerkers van de GZB zijn op deze plekken betrokken bij gemeentestichting. Graag deel ik twee momenten die mij aan het denken hebben gezet.

Albana (29 jaar) uit Peja

In Peja sprak ik met Albana, een vrouw van 29 jaar. Ze is één van de weinige christenen in Peja en haar vrienden zijn vaak moslim. Ik vroeg haar naar de rol van geloof in haar vriendschappen. Ze gaf een antwoord wat ik niet verwachtte: “Als ik mijn vrienden het Evangelie niet vertel, wie gaat het dan doen? Ik heb het verlangen om dit te delen. Mensen hebben het overal nodig.”

Ik leerde hier twee dingen van. Ten eerste vroeg ik me af of ik dezelfde passie heb om het Evangelie te delen. Albana is zo betrokken op haar vrienden en zo vol van het Evangelie dat ze niets anders wil dan getuigen. Heb ik dat verlangen ook voor mijn niet-christelijke vrienden en buren? In het verlengde daarvan; ik dacht in onmogelijkheden (het zal wel moeilijk zijn om te delen), maar dat bleek anders te liggen. Albana denkt in mogelijkheden en ziet elk moment dat het wel kan als een gift van God. Het gaat dus niet om de onmogelijkheden, maar om het verlangen om het Evangelie te delen en elke mogelijkheid die zich aandient te pakken.  

Netwerk Praha

Leendert en Nelleke werken voor Netwerk Praag; een nieuwe vorm van gemeentestichting. In groepjes van drie personen komen ze elke week bij elkaar om Bijbelstudie te doen. De Bijbelstudies gaan volgens een methode die drie vragen inhoudt en deze vragen zetten mij aan het denken.

Na het lezen het Bijbelgedeelte worden twee vragen gesteld. Wat heb je in dit Bijbelgedeelte ontdekt en hoe ga je dat in de komende week handen en voeten geven? De groepsleden helpen elkaar met deze tweede vraag. Een week later start men met vraag drie; hoe is het in de afgelopen week gegaan? Twee dingen bleven me bij. Als eerste het concreet maken van de bijbelstudie. Blijven bijbelstudies bij mij vaak wat algemeen, in Praag kiest men een concreet punt om mee aan de slag te gaan. En het tweede is dat je dat samen met anderen doet; zij zijn er om je te helpen. Ook als men naar huis gaat, blijft men op elkaar (geestelijk) betrokken. In hoeverre doen we dat in Nederland?

Zomaar twee verhalen die aan het denken zetten. Het laat zien dat ik de wereldkerk in Europa nodig heb, omdat die mij telkens weer scherpt en na laat denken!

P.s. gaat u op vakantie en wilt u naar de kerk? U weet ongetwijfeld wat mijn advies  is. En, stel vooral vragen. Kijk hier voor adressen van lokale kerkdiensten op www.gzb.nl.

Door: Wim Dekker

Labels
Algemeen nieuws
Blogs
Wim

« Terug

Volg ons!

Facebook Mission on the roadTwitter Mission on the roadYoutube Mission on the roadInstagram Mission on the road

Help ook mee

Per kilometer willen we € 2,50 ophalen voor zending in Europa. Help jij ons verder?

GZB-HGJB-logo.png

Dit is een project van de HGJB en de GZB

Scroll naar boven