Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws.jpg Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws.jpg Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws-small.jpg

« Terug

Christen in Kosovo

IMG_5248web.jpg19 jun

Het is stoffig in Peja, overal waar je loopt liggen brokken steen, gruis en stof. Het waait door de straten, hangt warm om je lijf en plakt aan je voeten. Vormt slechts een dunne beschermlaag over een verleden vol trauma’s die nooit verwerkt en vergeven zijn. Slechts 17 jaar geleden maakte de oorlog met de Serven vele Albanese families voor altijd kapot op gruwelijke wijze. Gezinnen gevlucht, mannen verbrand en vermoord, vrouwen verkracht. Dit dunne laagje bescherming waait op wanneer je de naam van Jezus noemt. Zoals het opwaaide wanneer militairen met kruizen op hun borst door de straten marcheerden. Het legt een pijnlijk verleden open, je bent een verrader of in ieder geval goed gek. Vanochtend wast één jongen het stof van zijn voeten, laat pijnlijke woorden en onbegrip achter en wordt gedoopt.

Zijn diep bruine ogen houden de mijne stevig vast, lijken dieper te willen kijken en stralen een zekere wijsheid en vrede uit. Inspirerend, ik had ze graag willen tonen, maar David wil liever niet dat zijn foto via internet wordt verspreidt. Hij wil gekend worden voor wie hij is, dus zal ik hem verbeelden door zijn verhaal.

Jesus is God, het is zijn diepste overtuiging, waarmee ons gesprek begon en eindigde. 2008 kwam hij tot geloof, een miracle, zegt hij. God werkte door zendelingen heen en hij ontdekte dat hij niet alles alleen kon en iets miste, hij voelde zich leeg. Hij had alles, maar het was niet genoeg, Jezus wel. Gelukkig was zijn familie niet tegen zijn nieuwe geloof al begrijpen ze het niet. Zijn vrienden daarentegen denken dat hij gek is, slechts één vriend reageerde respectvol. Dit vindt hij heel moeilijk, iets waar je zo vol van bent niet kunnen delen met de mensen om je heen. Toch kan hij hier ook wel in berusten, God zal op Zijn tijd en op de tijd die past bij zijn vrienden, laten zien wie Hij is. Het geloof is ook maar moeilijk te begrijpen, het is onbegrip wat zijn vrienden van God scheidt. Maar zoals hij het ziet begint geloven bij het hart, vandaaruit zal je steeds meer gaan begrijpen. Het is voor hem ook belangrijk om goed te weten wat er in de Bijbel staat. Learn my word to follow my steps, de Bijbel is als een spiegel voor zijn leven.Het gaat om concentreren op het belangrijkste, er is maar één weg en je moet op de juiste plek blijven. Daarbij heeft hij een groot vertrouwen in God die hem in Zijn hand houdt. Zijn oren zijn als gesloten voor de nare woorden van onbegrip en haat, hij hoort het niet. Het is oké, “jij hebt iets in je leven,” vertelt God hem.

Het is ontzettend bemoedigend om te luisteren naar het verhaal van David, hem in die bruine ogen te kijken en te vertellen dat hij niet alleen is. Toch vind ik het ook lastig, hij is zo ontzettend vol van zijn geloof en daar zo serieus mee bezig. Alles wat hij doet, doet hij voor God, studeren, werken, leven, Hij is prioriteit. Ik daarentegen heb niet de Bijbel van voor naar achter gelezen en of ik altijd op die juiste plek ben weet ik niet zo zeker. Is God voor mij op diezelfde manier prioriteit? Het is voor hem zo ontzettend levend, ik kan me er aan laven maar het is ook wat intimiderend. De toewijding spat van deze jongen af, de rust die hij heeft en hoe hij het als zijn plicht ziet te delen wat hij geleerd heeft om de ander te laten groeien. Je zou bijna vergeten dat christen zijn voor hem helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ik ben gezegend met vrienden en familie die altijd achter mij staan, welke keuze ik ook maak. Maar bij de doop van David vandaag zullen, ondanks zijn toewijding, zijn vrienden of familie niet aanwezig zijn.

Met een zwierige buiging,
Jetske Venema

*De naam David is in dit verhaal verzonnen. 

Labels
Algemeen nieuws
Blogs
Jetske

« Terug

Volg ons!

Facebook Mission on the roadTwitter Mission on the roadYoutube Mission on the roadInstagram Mission on the road

Help ook mee

Per kilometer willen we € 2,50 ophalen voor zending in Europa. Help jij ons verder?

GZB-HGJB-logo.png

Dit is een project van de HGJB en de GZB

Scroll naar boven