Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws.jpg Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws.jpg Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws-small.jpg

« Terug

Blog: Koffie accountability

_MG_4685web.jpg15 jun

In Praag hangt een foto van Amersfoort bij nacht, de torenspits van de Sint Joris steekt uit boven de kleine oude grachtenhuisjes. Een understatement bij hoe de kathedraal in Praag uittorent boven de burcht waarin de regering huist. De kerk pakt al hun geld af, om de vele stenen beelden van apostelen te versieren met bladgoud. Althans, dat is hoe de Tsjechen aankijken tegen dit instituut. Deze mensen die het anti-kerk-gen dragen en voor wie het atheïsme de logische en intelligente keuze is hoef je niet met een flyer naar jouw nieuwe kerk te lokken. Christenen? Die zijn vooral een beetje gek, maar niet bedreigend.

Het is daarom dat Leendert en Nelleke een klein groepje mensen uitnodigen in hun eigen huis. De drempel van een kerk schrikt af als een onbeklimbare muur. Maar de drempel van deze bovenwoning met foto van Amersfoort is met wat aanmoediging best te nemen. Liever nog: het hele idee van kerk verdwijnt wanneer je bij de bakker of in het café met twee of drie de Bijbel leest. Deze triades van netwerk Praha draaien om relatie en accountability. Ze lezen de Bijbel, denken na over wat het betekent en stellen zichzelf een doel voor ze naar huis gaan. De volgende week vragen ze aan elkaar hoe het is gegaan. Nog nooit dronken Leendert en Nelleke zoveel koffie buiten de deur.

In een buitenwijk van Praag vind je de churchplant van Matthew, Peter en Milan. Een klein wit gebouwtje tegenover de supermarkt, wat van buiten iets weg heeft van een louche reisbureau waar je niet meer van terug komt. Maar zoals ze zelf zeggen: een plant hoeft niet mooi te zijn, als het maar vrucht draagt. Ook zij vertellen hoe je de Tsjech niet kunt lokken met een Alphacursus in de plaatselijke basisschool. De pizzeria sloot beter aan, zoals een goed spel schaken beter aansloot voor Milan. Daarom organiseren ze verschillend activiteiten, een pingpong toernooi of voetbal kijken. Het gaat immers niet om de kerk, het gaat om mensen. 

Relatie om een sterk geloof op te bouwen. Geen massabekeringen misschien, maar hier staan mannen en vrouwen op die het geloof concreet vorm kunnen geven in hun leven. Zoals onze theoloog Vlot aanstipte, eerst belonging voordat believing en behaving hun voeten kunnen vinden. Die avond dachten we hier samen langer over na. Hoe accountable zijn wij eigenlijk? Kijken wij in onze kerk op deze relationele manier om naar mensen? Moedigen wij elkaar aan te groeien, iedere week opnieuw? Ook onze kerk blijkt als instituut vaak niet toereikend genoeg, met alle gemak verdwijn je via de achterdeur waarbij je de slappe koffie met liefde overslaat. Zouden juist ook bij ons deze triades niet heel relevant zijn? Of wachten we liever op een zendeling uit Tsjechië?

Met een zwierige buiging,
Jetske

Labels
Algemeen nieuws
Blogs
Jetske

« Terug

Volg ons!

Facebook Mission on the roadTwitter Mission on the roadYoutube Mission on the roadInstagram Mission on the road

Help ook mee

Per kilometer willen we € 2,50 ophalen voor zending in Europa. Help jij ons verder?

GZB-HGJB-logo.png

Dit is een project van de HGJB en de GZB

Scroll naar boven