Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws.jpg Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws.jpg Header-afbeelding-Verhalen-en-nieuws-small.jpg

« Terug

Blog: Een zwaar ontbijt

Wim met Gerrit en Jorine13 jun

Het zondagochtendontbijt bij Gerrit en Jorine is me zwaar gevallen. Ze vertelden over Rostock, de stad waar zij sinds vorig najaar werken.  En van de situatie in de stad schrok ik. Zomaar een aantal cijfers die we samen met broodjes en koffie aangeboden kregen.  

Rostock is een stad met 200.000 inwoners. Ongeveer 10% is alcoholist. Hoeveel dat is? In Nederland zou dat een flink dorp zijn.  20% van de mensen is werkloos. Een derde van de kinderen komt uit gebroken gezinnen. En wat ik misschien nog wel het schokkendste cijfer vond; in heel Rostock gaan op zondag 800 mensen naar de kerk, dat is minder dan een half procent.

Dit zijn kille cijfers uit Rostock. Gerrit en Jorine werken in de wijk Evershagen waar de problemen nog groter zijn. En er speelt nog wat anders. Gerrit vertelt: “Nederland vergeet God, maar men is zich bewust van het afscheid van God. Daar kun je over praten. Hier in Rostock is men zelfs vergeten dat men God is vergeten. Er zijn geen aanknopingspunten om over religie of God te gaan praten”. Het is duidelijk; werk genoeg, maar waar begin je? Wat kunnen zij in deze cijfers voor verschil maken?

Maar Gerrit en Jorine staren zich niet blind op cijfers. Ze zijn geïnteresseerd in de mensen in hun wijk en proberen hen te ontmoeten. Daarom gaat Jorine met Nora op het grasveld tussen de hoge flats zitten. Zo ontmoet ze vrouwen uit de wijk en legt ze contacten. Daarom voetbalt Gerrit met jongeren uit de wijk om het vertrouwen van hen en hun ouders te winnen. Ook heeft hij contact met een man die van zijn drugsverslaving af wil. En af en toe is er een opening om iets te delen van waarom ze in deze wijk zijn komen wonen.

Ik had niet verwacht dat in Rostock zo veel te doen is. Dat zo veel mensen God niet kennen. Maar er is een andere kant. Er is nog steeds een gemeente die betrokken is op de stad. En Gerrit en Jorine wonen midden in Evershagen en zoeken naar mogelijkheden om het Evangelie te delen.

Op maandagochtend ontbijten we weer bij Gerrit en Jorine en is het tijd voor afscheid. Wij trekken verder, zij blijven achter. Daar ben ik blij mee. Ik zie dat in deze wijk de kerk opnieuw begint. Dat er gelukkig mensen zijn met het verlangen om het Evangelie te delen. En hoe dat dan moet met al die cijfers? Dat weet ik niet. Maar daar aanwezig zijn en proberen het Evangelie te delen, lijkt mij genoeg. Dat kan in levens van mensen een groot verschil maken.

Terwijl ik dit schrijf, bedenk ik dat ik iets belangrijks vergeet. In de kerkdienst gisterenochtend ging het over hoe wij naar de wereld kijken. Is de wereld van ons en moeten wij hem redden? Of zien we toch een wereld  waarin God Koning is? Ik mag gelukkig dat laatste geloven. En dan geldt dit natuurlijk ook voor Evershagen. Uiteindelijk mag ik geloven dat God in deze wijk Koning is. Dat het Hem niet uit de hand loopt. Ook niet in Evershagen.

Door: Wim

Labels
Algemeen nieuws
Duitsland
Wim

« Terug

Volg ons!

Facebook Mission on the roadTwitter Mission on the roadYoutube Mission on the roadInstagram Mission on the road

Help ook mee

Per kilometer willen we € 2,50 ophalen voor zending in Europa. Help jij ons verder?

GZB-HGJB-logo.png

Dit is een project van de HGJB en de GZB

Scroll naar boven